EMDR
Van traumatische herinneringen naar gewone herinneringen
Soms maken kinderen vervelende dingen mee. Dat kan een ongeluk zijn, een brand, een aanranding, pesterijen of iets anders naars. Misschien is het iets wat één keer is gebeurd, maar het kan ook maanden of zelfs jaren hebben geduurd. Na zulke vervelende gebeurtenissen kunnen kinderen zich anders voelen. Wat er gebeurd is, blijft bijvoorbeeld maar als een film terugkomen in hun hoofd of ze hebben nergens zin meer in of kunnen niet goed slapen. Het kan ook zijn dat ze snel boos worden of zich moeilijk kunnen concentreren.
Dat komt door de herinneringen aan die gebeurtenis(sen). En de rotgevoelens en nare gedachten die daarmee samenhangen. Gelukkig is daar iets aan te doen. Met EMDR.
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een behandelmethode voor kinderen, jongeren en volwassenen die iets heftigs hebben meegemaakt en daardoor problemen hebben gekregen. Wetenschappers denken dat herinneringen aan de nare ervaring(en) in zo’n geval niet goed zijn opgeslagen in het geheugen. Als dat door EMDR is verbeterd, zullen ook de problemen verminderen of verdwijnen. Het fijne van EMDR is dat er al snel verbetering optreedt.
EMDR in beeld: filmpjes voor kinderen en jeugd
EMDR behandeling bij kinderen van 8-12 jaar
EMDR behandeling bij kinderen van 12-18 jaar
Kinderen over hun ervaringen met EMDR
De EMDR zal er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de nare ervaring steeds meer een neutrale plek krijgt in herinneringen en het verdere leven van het kind.
EMDR kan heel breed ingezet worden bij uiteenlopende situaties en gebeurtenissen.
Enkele voorbeelden kunnen zijn:
- Angsten zoals faalangst, sociale angst en specifieke fobieën
- Negatief zelfbeeld
- Echtscheiding van ouders
- Pestervaringen en afwijzing door leeftijdgenoten
- Verlies of ernstige ziekte van een dierbare
Klachten verminderen of verdwijnen na behandeling en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is. EMDR werkt relatief snel. Vaak zijn 3-5 sessies al voldoende mits het om een enkele ervaring gaat. Tijdens EMDR wordt er veel minder gesproken dan bij andere therapie vormen. Dit is met name een voordeel voor jonge kinderen of kinderen/jongeren die zich d.m.v. taal minder goed kunnen uiten.
De EMDR wordt aangepast worden aan de leeftijd en ontwikkelingsniveau van het kind.
De verhalenmethode is een aangepaste vorm van EMDR. Deze methode is speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen (tot 5 jaar) en voor oudere kinderen die op jonge leeftijd getraumatiseerd zijn geraakt. Met de verhalenmethode wordt preverbaal trauma verwerkt. Een preverbaal trauma is een trauma ontstaan op een leeftijd dat het kind nog geen taal tot zijn beschikking had. In de hersenen van het jonge kind zijn tijdens de traumatiserende ervaring vooral lichaamssensaties en emoties opgeslagen.
Een kind kan een preverbaal trauma oplopen door bijvoorbeeld:
- Vroeggeboorte en medische ingrepen
- (Ernstig) ziek zijn, verslikken of overgeven
- Een brand, ongeval, inbraak
- Verlies of ernstige ziekte van een dierbare
Bij de verhalenmethode worden ouders intensief betrokken. Omdat het kind zijn herinneringen aan het trauma niet zelf kan vertellen, wordt de herinnering geactiveerd door het verhaal van de ouders. In dit verhaal staat niet de beleving van de ouders centraal, maar de (veronderstelde) beleving van het kind.
Ook ouders kunnen binnen de behandeling van hun kind behandeld worden middels EMDR. Het kan immers zo zijn dat een ouders dusdanig veel last heeft van de herinnering aan een nare, ingrijpende gebeurtenis dat dit doorwerkt binnen de ouder-kind relatie. Op deze manier kan EMDR een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het kind.