Cognitief onderzoek
Er zijn kinderen die niet meer met plezier naar school gaan. Last hebben van buik – en hoofdpijn. Slecht slapen en erg moe uit school komen. Je hoort van de leerkracht dat je kind zich niet goed kan concentreren, dat hij/zij niet tot leren komt of gedragsproblemen laat zien. Je merkt thuis dat je kind zoveel vergeet en zo traag kan zijn. En je vraagt je af wat zou er toch aan de hand zijn??
Dan kan een cognitief onderzoek meer inzicht bieden. Inzicht wat je kind nodig heeft om weer met plezier naar school te gaan, beter slaapt en minder moe is. Ook kan het helpen dat je je kind beter begrijpt, waarom hij/zij toch zo veel vergeet en waarom hij af en toe zo langzaam reageert.
Een cognitief onderzoek bestaat uit een intelligentieonderzoek en een onderzoek naar o.a. verwerkingssnelheid, werkgeheugen, concentratie, impulsiviteit, leersnelheid, plannen en organiseren. Middels een cognitief onderzoek worden de sterktes en zwaktes in kaart gebracht. Een cognitief onderzoek vormt een belangrijk onderdeel bij de diagnostiek van stoornissen in het autistisch spectrum (ASS) en aandacht- en concentratiestoornissen zoals AD(H)D. Dit gebeurt op een kindvriendelijke en speelse manier. Ook wordt er een observatie in de klas gedaan om een zo duidelijk mogelijk beeld van je kind te krijgen.
Dit alles wordt afgerond met een helder verslag en adviesgesprek met handelingsgerichte adviezen voor thuis en op school. Een cognitief onderzoek staat vaak niet op zichzelf, maar is veelal een onderdeel in de verdere behandeling.