Opvoedondersteuning en ouderbegeleiding
Op weg naar ontspannen opvoeden
Op social media, om je heen, op het schoolplein ziet het er bij andere ouders vaak geweldig uit, frisse ouders met blije en relaxte kinderen. Terwijl jij jezelf soms vreselijk tegenkomt als vader of moeder. De opvoeding loopt niet zoals je graag zou willen en je maakt je zorgen om het gedrag van je kind of er zijn veel botsingen en conflicten tussen jou en je kind. Je vindt het lastig om je ouderrol goed in te vullen. Hoe irritant of pijnlijk is dat? En wat een spanning kan dat geven. Bij jou, in het contact met je kind en met je partner. De volgende vragen razen door je hoofd.
Doe ik het wel goed!
Ben ik niet te streng!
Geef ik genoeg aandacht?
Heeft mijn kind meer ruimte nodig?
Hoe komen mijn partner en ik meer op één lijn te zitten in de opvoeding?
Stem ik wel goed af op mijn kind?
Je geeft je kind zo veel mogelijk liefde en steun en probeert zo goed mogelijk af te stemmen. Ondertussen spelen er misschien bij jezelf ook allerlei emotionele processen en reageer je niet altijd zoals je zou willen.
Binnen de ouderbegeleiding wordt hierbij stilgestaan en bij praktische situaties die je met je kind tegenkomt. Er kan ook aandacht besteed worden aan de rolverdeling tussen ouders, aan de gezinsgeschiedenis van ouders en wat verder in de gesprekken naar voren komt. Er wordt gekeken wat jouw kind nodig heeft om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.
Wanneer een kind in behandeling is, komt er een ontwikkelingsproces op gang komt. Dit kan zich uiten in kleine of grote gedragsveranderingen die ook merkbaar kunnen zijn in de ouder-kindrelatie. Dit vraagt een afgestemde reactie van de ouder.
Middels ouderbegeleiding worden de ouders op de hoogte van dit ontwikkelingsproces gehouden en wordt samen met de ouders gekeken naar wat hun kind per fase nodig heeft. Door zo af te stemmen kan het kind optimaal van de behandeling profiteren.